Povratak na vrh

Prijavljeni projekti

Temeljem prethodno definiranih kriterija te dostupnih sredstava, UNIQA osiguranje će odabrati najzanimljivije projekte i dodijeliti im dio ili sva potrebna sredstva za njihovu realizaciju. UNIQA zadržava pravo odabira samo onih projekata za koje procijeni da svojom kvalitetom, stupnjem korisnosti i utjecaja na zajednicu u potpunosti zadovoljavaju kriterije „Radosti života“. 

Završen prvi krug prijava projekata na Radost života
 
Zahvaljujemo svima na prijavi projekata na Radost života. Svi projekti prijavljeni do 31. siječnja 2017. u 00 sati bit će razmatrani u prvom krugu te će projekti koje će UNIQA osiguranje podržati biti odabrani do kraja ožujka 2017. UNIQA osiguranje će od prijavitelja koji uđu u razmatranje za dodjelu potpore tražiti dodatnu dokumentaciju prije donošenja konačne odluke.
Svi projekti prijavljeni od 1. veljače 2017. do 1. rujna 2017. ulaze u drugi krug. Projekti prijavljeni u prvom krugu koji neće biti odabrani za potporu ne ulaze automatski u drugi krug.  

Projekt je edukativne prirode i namijenjen je široj javnosti, sa fokusom na ključnim skupinama: mlade obitelji sa djecom, upravitelji vrtića i škola, učenici tehničkih škola i studenti. Predviđene su aktivnosti neposrednog educiranja odraslih na predavanjima, radionicama te posredni oblici edukacije odraslih i mladih na javno dostupnoj platformi znanja te projektnih primjera dobre prakse. Svrha provedbe je prikaz primjera dobre prakse i putokaz u pronalaženje optimalnih rješenja, sa kojima može svaka obitelj ili upravitelj javne zgrade postići nadprosječne rezultate u konfiguriranju rješenja za svoj dom, vrtić ili školu. Živimo u svijetu kojeg determiniraju energetske politike sa ciljevima i zahtjevima te ekonomika sa ograničenjima i poticajima. Ciljane skupine ćemo naučiti kako u tom smislu pronaći isključivo najbolja energetska i ekološka rješenja, a to uz optimalne ekonomske performanse. To traži više znanja, iskustva, motivacije i pomoći, sa kojima ćemo im asistirati. Zgrade nisu samo nekretnine, sa kojima moramo dobro i dugoročno planirati. Primarno su naš dom, mjesto stanovanja i druženja te naš vrtić ili škola, u kojima boravimo niz godina, uz želju po što učinkovitijem učenju, sa kojim se pripremamo za samostalniji život i buduće izazove. U tom smislu ćemo ciljane skupine educirati, kako u novogradnjama te postojećim zgradama, sa prilagođenim konceptima i pametnim tehničkim mjerama, ostvariti maksimalni komfor stanovanja i učinkovitost učenja, naravno uz ostale pozitivne prateće utjecaje na naš život i zdravlje. Dok ćemo sa potrebnim osnovnim znanjima i naprednim razmišljanjima educirati i mlade, koji su se odlučili da prirodoslovlje, arhitektura, graditeljstvo i energetika postanu njihova struka i posao, sa kojim žele u budućnosti ostaviti pozitivni pečat na šire okruženje u kojem žive. Zadnji vidik održivosti u projektnoj edukaciji je inovativan i nov, pa s tim još premalo prepoznat. Odnosi se na učenje i shvaćanje šire odgovornosti u traženju rješenja za naše domove i zgrade. Prvi dio sadržaja edukacije je povezan sa osmišljavanjem optimalnog doma za sebe i optimalne javne zgrade za širu zajednicu. Drugi dio ćemo fokusirati u razmišljanja, u pravcu traženja rješenja, koja nisu dobra samo za nas, nego i za širi svijet u kojem živimo te na kojeg želimo minimalno negativno utjecati sa svojim postojanjem i aktivnostima. Učiti ćemo kako postižemo optimalne utjecaje u svim fazama životnog cikla zgrada. Ne samo kroz ekonomiku, energiju i komfor stanovanja, nego i korištenje materijala, prirodnih resursa i obnovljivih izvora. Opisanom temom i ciljevima djelovanja Udruge, zasnovan je projekt edukacije, koji će imati dugoročne utjecaje zbog provedenog projekta te umreženja i poslije završetka. Na početku projekta formiramo javno dostupnu internetsku bazu potrebnih znanja. U drugoj fazi edukacijom (predavanja, radionice) u široj javnosti i sa zainteresiranim pojedincima ostvarujemo zastavljene ciljeve i rješavamo identificirane probleme.
Saznaj više
fotografija projekta.jpeg
Osnovna ideja projekta je organizirati besplatno jahanje za studente,sa prioritetom na studenete slabijeg socijalnog statusa ,te one kojima je jahanje potrebno zbog zdrastvenih problema,kako fizičkih ,tako i psihičkih. Činjenica je da studenti prilikom odlaska na studije radikalno smanje fizičku aktivnost. Obavezna odrada tjelesnog odgoja završava nakon 2. godine fakulteta te većinom tada prestaje i sva fizička aktivnost mladih. Razlog tomu su fakultetske obaveze, studentski posao, manjak financijskih sredstava upis na neku fizičku aktivnost, ali i lijenost. Vodeći se tim podacima ˝KK Appaloosa˝ osmislio je projektnu ideju „Jahanje za studente“
Saznaj više
1654121_10204043559107181_2926622481720593991_n.jpg
Izrada mega gnijezda na središnjem osječkom trgu, uključenje svih vrtića, škola grada i Osječko-baranjske Županije.
Saznaj više
uskrs u osijeku.jpg
Kroz program naziva „Zdravi grad“ provoditi će se aktivnosti: 1. Okrugli stol na temu „Poboljšanje kvalitete života i unapređenje zdravlja“ sa smjernicama kroz važnost tjelesnog kretanja-vježbanja, pravilne prehrane s naglaskom na prirodnu prehranu, razne tehnike za ublažavanje stresa; kao preventivno ponašanje ili ublažavanje posljedica sjedilačkog načina života i ubrzanog tempa života svakodnevnice. Moderni način života stavlja pred pojedinca izazove koji nerijetko ostavljaju posljedice na psihofizičkom aspektu tijela. O razini kvalitete života provest će se Anketa-Skala multidimenzionalnog zdravstvenog lokusa kontrole kod sudionika. Okrugli stol bi se održao prije termina radionica kao tema edukativnog i informativnog karaktera 05.09.s početkom u 17h. 2. Radionice „Integracija kroz manualne tehnike rehabilitacije“ upotrijebio bi se model Shiatsu kao holistički pristup korisniku. Shiatsu je višedimenzionalna tehnika rada na strukturalnom, psihološkom, duhovnom, energetskom, fiziološkom i proprioceptivnom aspektu integriteta pojedinca. Kao takva, zahtijeva visoki nivo znanja, tehnika i vještina, te nerijetko i modificiranje stavova da bi se oslobođeni kognitivnih zahtjeva moglo pristupiti proprioceptivnom razmišljanju i djelovanju. Shiatsu tehnike imaju metodološki pristup orijentiran na resetiranje neprimjerene aferentne impulse iz nociceptora i mehanoreceptora, što rezultira alfa motoričke aktivnosti u skeletnim mišićima, stavljanjem tijela ili dijela tijela u poziciju maksimalne jednostavnosti i opuštenosti.Temeljno načelo holističke medicine je da zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već dinamično stanje ravnoteže naglašavajući interakciju i integraciju tijela, uma i duha. Holistički pristup je izrazito bitan u remisiji raznih teških oboljenja. Shaitsu sim brojnih indikacija fizičke prirode pomaže da se osoba bolje nosi sa psihofizičkim učincima preboljelih stresova i traumi. Radionice bi se odvijale utorkom i četvrtkom u periodu od 01.09.2017.- 30.10.2017. po 2sata gdje bi sudjelovalo 8 volontera, izvoditelja i voditelja programa.
Saznaj više
12688331_517540928425586_4396852633717637209_n.jpg
Konjički klub Appaloosa pokrenuo bi projekt podizanja svijesti i dobre prakse u zaštiti okoliša. Naime, prostor konjičkog kluba nalazi se na vodozaštitnom području grada Zagreba (područje rijeke Save, izvorište Petruševec) koje pripada posebnom regulaciji poljoprivredne i industrijske proizvodnje s posebnim naglaskom na onećišćenje tala te podzemnih i nadzemnih voda. Takvim područjima potreban je dodatni nadzor i provjera kako bi se prostor očuvao kao izvorište pitke vode. Konjički klub Appaloosa mogao bi omogućiti još jedan tip nadzora pod nazivom ˝COWBOYS U EKO PATROLI ˝. Konji, kao jedan oblik prijevoza, potpuno se uklapaju u program održivog razvoja jer se uz pomoć njih može prodrijeti do nepristupačnih terena za motorna vozila, ne degradiraju i ne onečišćuju okoliš, ne zahtjevaju izgradnju cestovne i ostale infrastrukture, te ne uznemiruju faunu.Sve nepravilnosti uočene na spomenutim područjima (zagađenje, onečišćenje, degradacija itd.) bile bi prijavljene nadležnim osobama kako bi se sanirale. Ciljana skupina koja bi provodila patrolu nije starosno definirana, već je jedini uvjet završena škola jahanja te obzir prema okolišu i bioraznolikosti.
Saznaj više
KK APPALOOSA.jpg
projekt je namjenjen djeci i mladima bez roditeljske skrbi,smještenim u domovima za djecu i mlade kao i djeci u učeničkim domovima.Sportski programi dovode kod mladih ljudi do razvoja veština, timskog rada, samodiscipline, bolje socijalizacije u društvu. Sport i fizička aktivnost ispunjavaju društveni život mladih i ne prepušta ih negativnim socijalnim pojavama i kriminalu, i u njima se javlja pozitivniji pristup životu. Ukoliko se projekt odobri,prema dobivenim sredstvima,financiralo bi se jahanje kao i terapije uz konje za studente i srednjoškolce slabijeg imovinskog statusa-prednost bi imali oni koji su smješteni u domovima. Također KK Appaloosa planira nastaviti provoditi radne i psihoterapije na konjima sa djecom iz doma u Nazorovoj,te su sa njima obavljeni preliminarni razgovori,koji će se realizirati ukoliko grad odobri sredstva
Saznaj više
LETAK 2.jpg
Projekt je zamišljen je u obliku hipoterapije osoba sa invaliditetom i provodi se već drugu godinu za redom. Realizacijom ove projektne ideje želi se omogućiti osobama s invaliditetom i osobama s posebnim potrebama pružiti mogućnost terapijskog jahanja uz mogućnost provođenja jednostavnih vježbi za jačanje muskulature nogu, ruku, zdjelice i leđa.Terapijsko jahanje posebno je pogodno za osobe sa cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, posljedicama cerebrovaskularnog inzulta, posljedicama traumatske ozljede mozga, reumatoidnim artritisom, mišićnom distrofijiom, amputacijom itd. Hipoterapija iziskuje kvalificiranu radnu snagu, volontere i iznimno školovane (staložene) konje. Konjički klub Appaloosa raspolaže sa štalom sa 8 grla konja I 2 ždrebeta pasmine Appaloosa, Quarterhorse , Painthorse i toplokrvnih pasmina. Svi konji su školovani za rad s ljudima ili su u procesu socijalizacije. Uz štalu nalazi se i prostor za članove kluba i sedlarnik sa potrebnom jahaćom opremom. Prostorije kluba služe za edukaciju i odmor posjetioca, članova i polaznika praktične nastave. Prostorije su opremljene i edukativnim materijalima koje su svima dostupne. Cjelokupan prostor kluba dizajniran je kako bi omogućio nesmetano kretanje osoba s invaliditetom i kvalitetan rad sa njima. Terapijsko jahanje, odnosno jahanje za osobe sa invaliditetom označava grupu aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba sa invaliditetom i konja, a ciljevi mogu biti od poboljšanja kvalitete života u širem smislu do specifičnih terapijskih ciljeva. Neke od prednosti terapijskog jahanja su i: razvoj grube motorike (sposobnost korištenja velikih mišića, npr. pri hodanju, trčanju i sl.), razvoj finih motoričkih, ravnoteža i koordinacija sposobnosti (sposobnost korištenja manjih mišića, posebice ruku i prstiju), povećanje snage, socijalne vještine te osjetilna integracija. U gradu Zagrebu živi više od 30 000 invalida kojima bi trebao biti pružen jedan od oblika hipoterapije. Hipoterapija iziskuje kvalificiranu radnu snagu, volontere i iznimno školovane konje. Neke od prednosti terapijskog jahanja su i: razvoj grube motorike (sposobnost korištenja velikih mišića, npr. pri hodanju, trčanju i sl.), razvoj finih motoričkih, ravnoteža i koordinacija sposobnosti
Saznaj više
LETAK.jpg
Kako bi projekt zaživio potrebno je animirati roditelja i djecu da se odluče za aktivnost koja pozitivno utječe na rast i razvoj djece. U ovom slučaju riječ je o karateu. Za to je potrebno tiskati promidžbene materijale i projekt oglasiti lokalnim medijima. Također, organiziranje tečaja karatea za predškolsku i osnovnoškolsku dob na području Osijeka uključivala bi i kupovinu karate opreme i rekvizita, kojima bi se mališani služili tijekom treninga.
Saznaj više
karate na otvorenom.jpg
Presađivanje ili transplantacija organa danas je u svijetu i kod nas prihvaćen i uspješan način liječenja bolesnika, kod kojih je iz bilo kojih razloga došlo do nepovratnog zakazivanja funkcije pojedinog, za život potrebnog organa. U posljednjim desetljećima na taj se način mogu organi, čija je funkcija prestala, zamijeniti drugim, od drugog čovjeka - tzv. donora. Danas se mogu presaditi organi (bubrezi, jetra, gušterača, srce, pluća), a i tkiva (koža, dijelovi kosti, srčani zalisci, krvne žile, rožnice i dr.). Medicinski i zakonski preduvjeti da se u stanju moždane smrti (donori s kucajućim srcem) dođe do organa za transplantaciju, omogućili su da se ova medicinska grana razvije do neslućenih razmjera. Postala je polje kolosalnog napretka, što je čini medicinom 21. stoljeća. U njemu će veliki dio liječenja, kako se predviđa, biti temeljeno upravo na transplantaciji organa i tkiva. Unatoč velikim trasplantacijskim naprecima, u svijetu i dalje postoji ogromni nerazmjer između potreba za organima i njihovom raspolaganju za presađivanje. I dalje vrijedi davna izreka da je transplantacija postala žrtva svojega vlastitog uspjeha. U Hrvatskoj danas liječnici u pravilu traže dozvolu obitelji umrle osobe u cilju dobivanja organa. Ako se dozna da je umrla osoba za života odbijala mogućnost darivanja organa, ili pak njegova obitelj to ne želi, tada se organi ne uzimaju - u tom slučaju se organi nažalost gube,a time se gube izgledi za očuvanje života niza ljudi. Odavno je davanje krvi od živog davatelja postalo uobičajeno i, naravno, nešto bez čega se svakodnevna medicinska praksa više ne može zamisliti ni provoditi, i na tu je razinu potrebno dovesti davalaštvo organa s umrlih osoba i obaviještenost javnosti da u trenutku smrti svoje bliske osobe obitelj bude spremna dati svoj pristanak da se određeni organ uzme i na taj način, plemenitom gestom, omogući život drugom, teško oboljelom čovjeku. Danas već postoje uvriježeni načini, koji omogućuju da osoba za života pristane darovati organ nakon svoje smrti, u svrhu presađivanja. Najvažnije je da se o tome razgovara u obitelji, tu se raspravlja, međusobno informira i ovdje se stvara stav obitelji i pojedinca. Hrvatska je kao zemlja primjer dobre prakse u svijetu vezano uz doniranje organa, te promotor stručnosti svojih zdravstvenih djelatnika, i plemenitosti svojih građana. Da bi se povećala svjesnost građana i olakšale odluke obiteljima u najtežim trenucima gubitka bliskih osoba, nužno je kontinuirano provoditi informativno-promotivne kampanje o doniranju organa.
Saznaj više
HDM_logo_A.png
U Osijeku se vaterpolo igra već 70 godina, a po prvi puta u povijesti na ovim prostorima imamo žensku ekipu, koju u lipnju 2017 vodimo na Kup Hrvatske. Želja nam je za buduća natjecanja od jeseni 2017 godine opremeti djevojke adekvatnom i prepoznatljivom za naš klub, opremom. Htjeli bi nabaviti ženske kupaće kostime, bade mantile, kapice.
Saznaj više
20170521_192359.jpg
Cilj projekta je animirati što veći broj djece i mladih u našem mjestu te predavanjima ,radionicama i praktičnim radom prenesti znanja i vještine u protupožarnoj preventivi i samozaštiti, te omogućiti više korisnog sadržaja van školskih aktivnosti koje djeca u našem mjestu nemaju u velikom izboru. Ujedno prenositi znanja i iskustva starijoj populaciji mještana.
Saznaj više
PICT0532.JPG
STRUKTURA I KONCEPT ČASOPISA: Časopis "Zagorka" do sada je izlazio kao godišnjak u 2011. 2012. i 2013. godini, kao rezultat rada članova udruge, kao i vanjskih suradnika na prikupljanju fotografija i sjećanja naših sugrađana na susrete i poznanstvo sa Zagorkom. Časopis promovira Zagorkin život i rad, kroz prikuljanje sjećanja i uspomena vezane uza Zagorku, te podržava kulturu sjećanja i očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Časopis je koncipiran kao popularno štivo, namjenjeno učenicima i studentima, koji su sve više zainteresirana za ovu književnicu, kroz čitanje njezinih romana. Naslovnice časopisa su reprint naslovnica Zagorkinog "Ženskog lista"( časopis u kome je M.J. Zagorka bila urednica od 1925. Do 1938.) – kao hommage našoj velikoj i prvoj ženi novinarki.Časopis se koristiti u školama kao pomoćno nastavno sredstvo. PLANIRANE TEME U NOVOM BROJU: Zagorkina pisma ( dosad nepoznata) prijateljici Štefici Vrbanić, koja otkrivaju tajnu Zagorkinih zadnjih dana Zagorkine francuske teme u Ženskom listu (osvrt i istraživanje prof. dr. Brune Kuntić Makvić) Sjećanja na susrete sa Zagorkom -svjedočanstva Zagorka kao inspiracija Istraživanja o Zagorkinom životu Suradnja Zagorke i Naste Rojc. hrvatske slikarice Objavljivanje i predstavljanje do sada nepoznatih Zagorkinih fotografija Predstavljanje rezultata europskog projekta Innoguide 2.0 na kome je Društvo bilo partner(poveznica s programom Šetnje sa Zagorkom po Zagrebu). SURADNICI: U svakom broju surađuju novinari i stručnjaci koji se bave istraživanjem Zagorkinog života i rada (kustosi, psiholozi,književni kritičari, znanstvenici, povjesničari i sl.). Urednica časopisa je Diana Kučinić, profesionalna novinarka i urednica, članica Društva. Grafički urednik je Stjepan Banović, glavni grafićki urednik 24 sata. Voditeljica projekta je Dubravka Vidović FORMAT, OPSEG, ILUSTRACIJE I NAKLADA: Časopis je bogat fotografijama (od kojih su neke ekskluzivno, prvi put objavljene). Štampa se u formatu A4 na 34 stranice crno-bijelo plus 4 strane omota u boji. Naklada je 2000 primjeraka. DISTRIBUCIJA I ČITANOST : Časopis se distribuira besplatno. Dostupan je u Zagorkinom Memorijalnom stanu na Dolcu 8, u svim gradskim knjižnicama u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, Knjižnici Filozofskog fakulteta, u većini osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, u Turističkoj zajednici grada Zagreba ( za učesnike programa Šetnja sa Zagorkom po Zagrebu) i turističkim zajednicama u zagrebačkom prstenu, pučkim učilištima, srodnim muzejima, u domovima umirovljenika... Ima interesa čitatelja i izvan Zagreba i zagrebačkog prstena, što je povezano sa znatnim poštanskim troškovima. Planiramo ( ovisno o sredstvima ) distribuirati časopis školskim i gradskim knjižnicama u Hrvatskoj. Plan izlaska časopisa tempiran je za obilježavanje 60. godišnjice smrti M.J. Zagorke, 30.11.2017. u okviru kulturne manifestacije Dani M.J. Zagorke u Zagrebu.
Saznaj više
20170531_171812.jpg
Istarsko Narodno Kazalište – Gradsko kazalište Pula želi stvoriti priliku za rano otkrivanje kazališta i svoje kazalište prilagoditi maloj djeci, od 6 mj. do 3 godine starosti. Neuroznanost je dokazala da prve tri godine života ne samo da utječu na naše ponašanje, nego zapravo mijenjaju način na koji se formiraju mozgovi. Kazalište, osobito kazalište za djecu, potiče maštu, daje djeci vještine i kreativnost potrebne za suočavanje sa svijetom, kako ga razumjeti, a možda i promijeniti. Kazalište prilagođeno malom djetetu je kazalište u kojem nema mraka, da se djeca ne bi bojala. Također, to je kazalište u kojem djeca sama odabiru gdje će sjesti; plašljiviji se mogu priljubiti uz svoje odrasle a oni hrabriji sjesti bliže izvođačima, na jastučiće. Najvažnije je da se dijete osjeća dobro i sigurno. Zbog toga što je riječ o maloj djeci, ona smiju i hodati, doći do izvođača, poigrati s dijelovima scenografije, zaplakati, glasno komentirati, postavljati pitanja, smijati se i ležati po podu. Nitko radi toga djecu, njihove roditelje ili voditelje neće osuđivati, već će naprotiv izvođači takvu djecu rado i uključiti u predstavu. Predstava će trajati od 25 minuta do maksimalno 30 minuta, radi njihove pažnje koja je još uvijek prilično nestabilna, a svakih otprilike 5 minuta tema, slika, glazba, scenografija ili radnja će se mijenjati, kako bi se održala krhka dječja koncentracija. Predstave će biti toplog i nježnog karaktera, izražajne emotivnosti i sporog tempa kako bi malo dijete, na svom emotivnom nivou i psiho motoričkom stupnju razvoja imalo vremena sve doživjeti i proživjeti.INK – gradsko kazalište Pula stvoriti će taj potpuni ugođaj u svojoj Maloj dvorani, koja će se tom prigodom sasvim prilagoditi i urediti za potrebe Kazališta za najmlađe: od malene garderobe u kojoj će se djeca izuti i ostaviti svoje stvari, do ulaska na „scenu“ koja je napravljena u vrlo intimnoj atmosferi, nalik „šatoru“. Pod će biti mekan i topao te osiguran. Scenu djeca dijele sa izvođačima, dvoje profesionalnih plesača / izvođača, tako da ne postoje granice koje ih odjeljuju i definiraju već zajednički ispunjavaju prostor gledanja i interakcije.Produkcijom ove predstave INK stvara preduvjete za uspješna gostovanja po cijeloj Hrvatskoj, a i susjednim zemljama jer se uz jednostavnu prilagodbu ova jedinstvena predstava može prilagoditi za drugo govorno područje. U razgovorima s dosadašnjim međunarodnim partnerima u Italiji, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj već je iskazan interes za navedeni projekt. Time se promovira hrvatsko kulturno stvaralaštvo u Hrvatskoj i inozemstvu, te otvara mogućnost međunarodnog partnerskog povezivanja i promocije hrvatske kulture u svijetu. Kazalište se uči i razvija. Djeca od malena trebaju biti dio tog procesa, razvijati svoje kritičko mišljenje, stvarati naviku i kulturu gledanja, promatranja i od iznimne je važnosti to im omogućiti. Umjetnost pruža slobodu izražavanja a to zaslužuju i naši najmlađi.
Saznaj više
foto kz za bebe.jpg
Višestruka je dobrobit bavljenja jedriličarskim sportom za mlade: uz boravak na svježem zraku, tjelesnu aktivnost i razvoj osobnosti i discipline. Nažalost, određenom broju mladih ljudi nedostupna je mogućnost da se uključe u ovaj sport, iz više razloga, a najčešće radi teške materijalne situacije u obitelji. U više navrata klub je imao upita od roditelja ili samih mladih o mogućnosti da se uključe u regate koje klub organizira, kao pomoćnici, iz entuzijazma da se okušaju u jedrenju, a nemogućnosti da se uključe u neku od škola jedrenja koje se plaćaju. Roditeljima je bilo iznimno stalo za neke od njih da se uključe u sport na svježem zraku upravo zbog alergoloških problema, i radi jačanja imunosustava, za što je jedrenje na moru idealno. Nažalost, bez osnovnog predznanja o jedrenju to se odbijalo, iz prvenstveno sigurnosnih razloga za njih. Jedrenje djeci i mladima omogućuje pravilan razvoj motoričkih i fizioloških funkcija. Boravak na moru ima povoljan utjecaj na dišne putove, što je naročito značajno kod mladih koji pati od bronhijalnih alergija i astme. Znanje jedrenja koje steknu ostaje im za cijeli život bez obzira postanu li natjecatelji ili samo uživaju u rekreaciji. Predloženi projekt organizirati će besplatnu školu jedrenja za djecu i mlade, u kojoj će prednost imati polaznici u nepovoljnom položaju (teške materijalne situacije u obitelji), mladi s zdravstvenim problemima sa dišnim putevima, alergijama i sl. Preduvjet sudjelovanja u školi jedrenja biti će i obavezno znanje plivanja, te starosna dob od minimalno 8 godina. Predviđeno je da djeca svladavaju osnove samostalnog jedrenja kroz igru, zabavu, ali i ozbiljan i organiziran i stručan rad. Pod budnim okom trenera djeca imaju sve uvjete da se kroz jedriličarski sport izraze i postanu pravi sportaši. Cilj je škole jedrenja pobuditi kod djece interes za bavljenje ovim predivnim sportom, stvaranje radnih navika, te razvijanje samostalnosti i samopouzdanja. Kroz čitavo trajanje tečaja škole jedrenja, djeca usvajaju teorijska i praktična znanja koja mogu koristiti u jedriličarskom sportu, ali i u svakodnevnom životu. Da bi to bilo moguće potrebno je prethodno zadovoljiti osnovne uvjete za siguran rad sa djecom i financijsku održivost. Projekt predviđa angažiranje stručne osobe-trenera jedrenja s dugogodišnjim iskustvom rada s mladima, iznajmljivanje sigurnosne opreme za mlade za sigurno jedrenje, a brodove će ustupiti članovi kluba, bez naknade.
Saznaj više
logo_jkdelfin.png
Svrha projekta je educiranje djece predškolske dobi o važnosti zbrinjavanja otpada, utjecaju ljudi na okoliš i poticanje drukčijeg promišljanja o otpadu. Razlog je uočavanje nemara djece za recikliranjem i odlaganjem smeća. Slikovnica ima originalnu priču, interesantne likove, protkana je humorom i jedinstvenog je likovnog izričaja, neophodnim elementima za poticanje dječjeg interesa. Besplatnom distribucijom slikovnice na 220 lokacija u Zagrebu u svih 60 državnih dječjih vrtića, došlo bi se do oko 26.000 djece godišnje! Slikovnica će oživjeti kombinacijom dvije tradicionalne tehnike - rukom crtanim ilustracijama i ručno bojanim panelima od gline. Time će djeci odrasloj u svijetu jeftine kompjuterske ilustracije skrenuti pozornost na bogatstvo tradicionalnih likovnih tehnika, koje su u izumiranju baš kao i očuvana priroda. Tehnike su bliske njihovoj dobi (crtanje bojicama, modeliranje plastelinom), a nažalost potisnute u odrasloj dobi. Slikovnica će biti praktičnog formata 190x160 mm, s tvrdim uvezom i 20 stranica u boji. Dabar Perajko je ekološki osvještena bajka o marljivom dabru, koji se na neugodan način upozna s utjecajem ljudi na okoliš - ostane bez doma i vlastitog repa. Uz nesebičnu pomoć zaigrane ptičice spoznaje da nije jedini hendikepiran, dobije novi rep i novi dom. Ukazuje se negativna strana - zagađivanje i uništavanje životinjskog habitata, ali i pozitivna - briga o zbrinjavanju, recikliranju i prenamjeni otpada. Također se pruža nada - nije svugdje problem s otpadom i postoji neuništena priroda. Pričom se primarno skreće pozornost na stvari koje se ne recikliraju, kako utječu na okolinu i kako im se može produžiti uporabna vrijednost. Izbjegnuto je nametljivo forsiranje tematike, želeći kod djece spontano potaknuti novi način promišljanja o otpadu, a ne ukalupljivanje u postojeće norme. Sekundarno, dana je pažnja integraciji hendikepiranih osoba u društvo i problemu konzumacije slatkiša (izazivaju hiperaktivnost, dijabetes tipa 2, pretilost i uništavaju zube). Hendikepiranima se pomaže domišljatom prenamjenom otpada (dabar otkinuti rep zamijeni perajom s reciklažnog otpada, a majmun koristi starački štap umjesto repa), a slatkiši se nalaze u otpadu gdje im je i mjesto. Projektne aktivnosti uključuju kreativni aspekt (razrađivanje priče i teksta, uređivanje, vizualizacija, dizajn likova, crtanje ilustracija, izrada reljefnih panela od gline, dizajn ovitka, oblikovanje, grafička obrada), tehnički (priprema za tisak, tisak 300 slikovnica) i distribucijski (osobno i poštom). Obavilo bi se i upoznavanje vrtićkog osoblja s projektom, da djeci skrenu pozornost na ekološku tematiku i sekundarne edukativne elemente priče. Razdoblje izvedbe projekta je od listopada do prosinca 2017., od čega se dva mjeseca odnose na izradu slikovnice, a jedan mjesec na distribuciju i upoznavanje vrtićkog osoblja. Nadamo se da će Uniqua prepoznati vrijednost ovog projekta i pomoći djeci u građenju ekološki svjesnije budućnosti.
Saznaj više
FOTOGRAFIJA Slikovnica Dabar Perajko.jpg
Rukometni klub Dugopolje je osnovan 2015. godine i prvenstveno je usmjeren na rad s djecom i mladima. Naš glavni cilj kao i cilj projekta je uključiti što više djece u rad RK Dugopolje. Djeca koja su sada članovi RK Dugopolje uglavnom su sa područja općine Dugopolje. Uz animaciju još većeg broja djece sa tog područja cilj nam je i animirati djecu sa područja općina Muć i općine Dicmo, budući da nam tom području ne djeluju nikakvi sportski klubovi. Kao mladi klub sredstva koja dobivamo iz proračuna ne zadovoljavaju naše potrebe za nabavu sportske opreme i rekvizita (lopte, vijače ,prepone, koordinacijske ljestve, golovi za mini rukomet i sl.) obraćamo Vam se da podržite naš projekt populizacije rukometa. Iako djelujemo svega dvije godine RK Dugopolje je ove godine organizirao 2. Vranjača kup turnir u mini rukometu za djevojčice i dječake , a u rujnu organiziramo 3. izdanje Kupa sv. Mihovila ( rukometni turnir povodom blagdana sv. Mihovila). U sklopu projekta provodimo animacijske satove tjelesnog odgoja gdje predstavljamo i približavamo rukomet djeci.
Saznaj više
RKD GRB PRIKAZ.jpg
Kulturno umjetničko društvo „Orljava“ u Pleternici djeluje kao udruga od 1977. godine i od tada aktivno i kontinuirano radi. Prije toga društvo djeluje kroz različite sekcije još od 1946. godine. Cjelokupna programska aktivnost KUD- a usmjerena je na darovitu djecu i mlade, djecu- opća populacija, manjine, mlade- opća populacija, obitelji, roditelje, građane- opća populacija, učenike, umirovljenike i volontere. Članovi KUD-a bave se volonterstvom, očuvanjem kulturne baštine, zaštitom i očuvanjem materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, dramskom umjetnošću, plesnom umjetnošću, glazbom i glazbeno-scenskom umjetnošću, kulturno-umjetničkim (glazbenim i scenskim) amaterizmom i organiziraju festivale te glazbene i scenske manifestacije kao što su izvorna i dječja smotra folklora „LIDAS“. Svoj rad i djelovanje Udruga ostvaruje i provodi putem različitih sekcija. Jedna od tih sekcija je izrada rukotvorina. Ova sekcija u sklopu KUD-a Orljava osnovana je u ožujku 2015. godine. Članice sekcije „Snašine rukotvorine“ izrađuju 'kuharice' koje su nekada obvezno ukrašavale prostor iznad štednjaka, šalove, vezene ručnike, jastuke, marame, kecelje, torbe, ukrase, vrećice za boce te ostale uporabne predmete u domaćinstvu. Cilj ovog projekta je da se stari ručni rad, vez koji se nekada radio u svakoj slavonskoj kući na selu, sačuva od zaborava i nestajanja te prikupe sredstva potrebna za nabavku platna, konaca i ostalog pribora za ručni rad i vezenje. Sve radove snaše prodaju po simboličnim cijenama.
Saznaj više
images.jpg
Ideja je da Udruga mladih svetog Mihajla iz Dubrovnika omogući djeci iz siromašnijih, kontinentalnih hrvatskih županija četverodnevno ljetovanje u Dubrovniku. Udruga je osnovana početkom godine i već broji više od 80 članova te niz uspješnih događanja u kojima smo sudjelovali kao pokretači ili volonteri u provedbi. Projekt bi se bazirao na volontiranju članova udruge ali i cijele lokalne zajednice koju bismo uključili tako da dobrovoljno ponude smještaj djeci, a financijska sredstva su nam potrebna za troškove prijevoza, hrane i organizacije kulturnih, sportskih, obrazovnih i zabavnih sadržaja koji bi se organizirao u sklopu manifestacije. Ideja je u začetku ali uz vrlo razrađene detalje koje bismo mogli realizirati uz financijsku pomoć. Ukoliko biste pokazali interes za suradnju na projektu, u vrlo brzom roku bismo vam predali detaljno razrađen plan i program manifestacije.
Saznaj više
petka.jpg