Povratak na vrh

Odabrani projekti u prvom krugu „Radosti života“

Od ukupno 570 projekata, prijavljenih u prvom valu prijava na novu UNIQINU platformu za društveno odgovorno poslovanje „Radost života“, žiri je odabrao 15 projekata koje će financijski podržati. Projekti su se mogli prijaviti u tri kategorije: humanitarno djelovanje, kultura, obrazovanje, znanost i sport te zaštita okoliša i održivost.
U tijeku su prijave projekata u drugi krug koje traju do 1. rujna, a projekti u drugom krugu bit će odabrani do 30. rujna

Odabrani projekti u prvome krugu su:

U kategoriji humanitarno djelovanje:

Zaklada Hrvatska bez mina za projekt „Korak dobrote“ za edukaciju djece o opasnosti od mina, važnosti poštivanja znakova upozorenja te načinu postupanja u slučaju pronalaska MES-a ili NUS-a; - podjelu posebno dizajniranih startasica za djecu u ugroženim županijama svim učenicima osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kod Petrinje te „Ivo Kozarčanin“ iz Hrvatske Dubice.

Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka za projekt "Igraonica" i "Rehabilitacijom do uspjeha" koji uključuju individualni i grupni rad s djecom predškolske i školske dobi s Down sindromom s radnim terapeutom, edukacijskim rehabilitatorom te logopedom na razvoju svih razvojnih područja s naglaskom na grubu i finu motoriku.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Cvitić iz Vela Luke za projekt „Od osmijeha do riječi“ za nabavku komunikatora (prijenosni, kompjuterizirani, elektronički uređaji koji aktiviranjem proizvode digitalizirani ili sintetizirani govor) za djecu s razvojnim odstupanjima u govoru.

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica - Područna škola Držimurec-Strelec za projekt „Vrijeme je za priču“. Cilj projekta je osigurati poticajno okruženje za učenje djeci romske nacionalne manjine pred polazak u prvi razred kako bi ih se osnažilo i doprinijelo izjednačavanju njihove startne pozicije pri upisu u prvi razred.

Konjički klub Kolan - udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja za projekt uređenja prostora za invalidsku rampu za potrebe terapije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) za projekt „Rana intervencija ODMAH“. Cilj projekta je pružiti savjetodavnu pomoć roditeljima djece za koju se sumnja da imaju poremećaj iz autističnog spektra putem Marte Meo savjetovanja “na daljinu”. Ovakvim savjetovanjem omogućena je podrška roditeljima i djeci u bilo kojem dijelu Hrvatske, posebno u krajevima u kojima su usluge rane intervencije nedostupne.

ADOPTA Udruga za potporu posvajanju za projekt “Adoptin zaigrani kabinet“ edukativno-kreativnih radionica za posvojenu djecu. Svrha projekta je smanjiti razvojne rizike djece, kao i rizike po psihološko zdravlje djece koji proizlaze iz negativne slike o sebi, prethodnih traumatskih iskustava i izoliranosti od vršnjaka iz sličnih obiteljskih struktura i životnih priča te stvoriti pozitivno, ugodno i podupiruće okruženje za posvojenu djecu i njihove roditelje.

Udruga MRVICA HR za projekt „Učimo s Mrvicom“ tijekom kojeg će grupa mladih slabijeg socioekonomskog statusa, te mladih iz sustava skrbi primiti usluge redovitog mentorstva i pomoći u svladavanju školskih obaveza.

U kategoriji kultura, obrazovanje, znanost i sport:

Udruga za rehabilitaciju Visoki jablani za projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“. Cilj projekta je kroz interaktivne radionice educirati djecu i nastavnike za razumijevanje različitosti, diskriminacije i tolerancije, te formirati mrežu potpore djeci, roditeljima i školama u borbi s vršnjačkim nasiljem. Projekt će obuhvatiti 959 učenika i učenica od 5. do 8. razreda 6 OŠ: Veruda, Pula; Svetvinčenat; P. Studenca, Kanfanar; Kistanje; M. Begovića, Vrlika; V. Nazora, Škabrnja, te njihove nastavnike i roditelje.

Karate klub Zanshin za projekt Sportom za zajednicu i sebe – karate prava stvar za mene“ za promicanje karatea te osiguravanje uvjeta za bavljenje sportom djece i mladih s teškoćama u razvoju.

OPG Šarčević Ilija za projekt „Čipkarstvo u školi“ za radionice izrade sunčane čipke – nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske na području brodskog Posavlja za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Kickboxing klub "Tigar" Slunj za projekt „S ulice u sportske dvorane“ kojim će se opremiti sportska dvorana u Slunju sportskim rekvizitima, te sportskom opremom za kickboxing za potrebe bavljenja sportom djece od 5 do 17 godina.

Udruga Grwireless za projekt „Radionice robotike i IOT“ kojim će se nabaviti računala i roboti te dodatna oprema za robotiku i IOT za edukaciju o robotici učenika Cerne i Županje.

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića za projekt „Naš dnevni kutak“ za uređenje i opremanje dnevnog kutka u školi u kojem će učenici provoditi kvalitetno slobodno vrijeme čekajući na prijevoz kući.

U kategoriji zaštita okoliša:

Udruga za razvoj Futura za projekt „Futura-natura“ kojim će se mlade, žene i dugotrajno nezaposlene  iz ruralnih krajeva educirati o mogućnostima proširenja ponude, kreiranja novih proizvoda na svojim gospodarstvima ili u lokalnoj zajednici, proizvodnji prirodnih sapuna i kozmetičkih proizvoda na tradicionalan način te mogućnosti plasiranja i recikliranje te proizvodnji novih odjevnih proizvoda, tehnikom tkanja na tradicionalnom tkalačkom stanu. 
 

Humanitarno djelovanje
Humanitarno djelovanje

Humanitarno djelovanje

Projekti i inicijative namijenjene najranjivijim skupinama djece i mladih u društvu, uključujući zdravstvenu i socijalnu zaštitu (djeca i mladi s teškoćama u razvoju, s posebnim potrebama, s teškoćama u ponašanju, pripadnici manjina, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i dr.)
Kultura, obrazovanje, znanost i sport
Kultura, obrazovanje, znanost i sport

Humanitarno djelovanje

Projekti i inicijative koje promiču vrijednosti kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, osobito među djecom i mladima i pridonose obogaćivanju kulturnog sadržaja lokalne zajednice te potiču umjetničko stvaralaštvo i kreativnost te dostupnost sadržaja iz kulture, znanosti i sporta svima.
Zaštita okoliša i održivost
Zaštita okoliša i održivost

Humanitarno djelovanje

Projekti i inicijative koji doprinose očuvanju prirodne raznolikosti okoliša i njegovoj zaštiti te pridonose edukaciji stanovništva o važnosti očuvanja okoliša; inovativna rješenja koja doprinose zaštiti okoliša i smanjuju utjecaj na okoliš.