Povratak na vrh

Sunčana čipka s Tenerifa na slavonski način

Već gotovo stoljeće u Brodskom se Posavlju izrađuje sunčana čipka. Jedinstveni vez u Slavoniju je došao s Tenerifa, a vješte su ga ovdašnje majstorice dovele do savršenstva. Marina Šarčević iz Sikirevaca odlučila je udahnuti mu život i radionicama po školama. Čipka se izrađuje uz pomoć drvenih rama različitih oblika i veličina pamučnim koncem. Namjena joj je apliciranje odnosno ušlingavanje ili uheklavanje u stolnjake, nadstolnjake, otarke, otarčiće, muške ili ženske rubine i tako dalje.

Bogatstvo različitosti ove čipke je prepoznato u cijelom svijetu tako da su primjerci izloženi u najvećem svjetskom muzeju čipke u Vologdi, (Rusija), Brazilu, Tenerifima, Njemačkoj… Budući da Marina radi na tradicijsko inovacijski način registrirala je žig u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kako bi obilježila i oplemenila svoj način rada. A kako bi dio svog znanja, tradicije i umijeća prenijela na najmlađe naraštaje, organizira radionice čipkarstva u osnovnim školama. Radionice su osmišljene da se na kreativan, dobi djece prilagođen, način upoznaju s kulturom i baštinom svoga kraja.

Kroz 10 radionica rade sunca od hamer papira, reljefe čipke u glinamolu, osmišljavanje rama za izradu čipke, namatanje osnove čipke na rame od kartona, crtanje čipke, kviz znanja o povijesti čipke i čipkarstvu, upoznavanje s drugim čipkama Lijepe naše, te prezentacija i izložba na samom kraju programa. Poznato je da je koncentracija djece u dobi od 5-6 godina oko 20 minuta, no filigranski rad, brojanje niti i dodir s nitima (koncem) smiruje i potiče odnosno razvija koncentraciju, želju za uspjehom, motoriku i strpljenje.

Projekt Marina Šarčević Čipkarstvo u školi realiziran je zahvaljujući donaciji ostvarenoj u prvom krugu „Radosti života“.
Povratak na projekte