Povratak na vrh

Škola je naš drugi dom

OŠ Velika Pisanica ima 205 učenika, od toga 80 učenika pohađa dopunsku nastavu hrvatskoga jezika, 33 učenika pripadaju romskoj populaciji, te je 35 učenika slabijeg socijalnog statusa i žive u teškim životnim uvjetima. PŠ Lasovac u školskoj godini 2021./22. broji 31 učenika od kojih 20 učenika pohađa dopunsku nastavu hrvatskoga jezika, od toga i 10 predškolaca (ukupno 41 dijete) od kojih 30-tak živi u teškim socijalnim uvjetima. 

Realizacijom projekta ''Škola je naš drugi dom'' osigurali smo  miran kutak za čitanje i usvajanje poznavanja čitanja, kao i za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u sigurnom okruženju. Pojedini učenici  koji vrlo loše vladaju čitalačkim sposobnostima jer ih teško usvajaju polaze nastavu po prilagođenom programu (djelomično su i učenici romske populacije), rado borave u dnevnom boravku u školi.

slikovnice

Tijekom polaženja razredne nastave učenici ne uspijevaju kvalitetno naučiti čitati, a to je vezano i uz činjenicu jer s tom djecom kod kuće roditelji ne vježbaju te im je potrebno osigurati stalnu pomoć. Nabava  dječjih časopisa i lektirnih naslova potaknula ih je da slobodno uzmu tiskovine u ruke i bez obaveze prelistaju stranice te se na taj način susretnu sa sadržajima koji ih zanimaju, a koje će i pročitati.

Ideja dnevnog boravka u holu OŠ Velika Pisanica (a koji će se poslije energetske obnove premjestiti u PŠ Lasovac) za koju smo nabavili nekoliko vrsta dječjih časopisa i časopisa za mlade, edukativne društvene igre,  pomaže   da učenici sa željom usvajaju čitalačke navike, često vježbaju čitanje, druže se i  uz igranje društvenih igara stječu razne kvalitetne osobine (empatiju, inteligenciju, društvenost, komunikativnost). Osim časopisa, nabavili smo i palete od kojih smo napravili namještaj – klupe, stolove i police. Na klupe koje je  domar obojio bijelom bojom postavili smo  jastuke za  poticanje maštovitosti  i time stvorili ugodan ambijent za druženje, pisanje zadaća, čitanje, ali i gledanje kvalitetnih sadržaja na smart televizoru.  Nabavili smo  smart televizor dijagonale 109 cm za gledanje edukativnih obrazovnih sadržaja i kvalitetnih internetskih portala. Pored klupa (na zid)  postavit ćemo i police s časopisima i lektirnim naslovima pomoću kojih učenici svakodnevno mogu vježbati čitanje pred svojim prijateljima, razgovarati o pročitanom te jedan stola na kotačiće. Naši učenici će usvajanjem čitalačkih navika kvalitetnije i u većem broju sudjelovati  na raznim edukativnim natjecanjima.

Planiramo i održavanje roditeljskih sastanaka kojima razrednici potiču na čitanje i vježbanje čitanja u svakom slobodnom trenutku u novom dnevnom boravku. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz edukaciju i poboljšavanje interakcije među drugim učenicima koje ne mogu pozvati u svoje domove a s kojima žele provoditi slobodno vrijeme, pomaže  im u odrastanju i stjecanju prijateljstava, a ujedno i edukaciji kroz život. Odlučivanje, empatija, razvoj inteligencije, druženje, komunikacija je ono što učenici kroz projekt stječu, a što je osnova njihovog daljeg razvoja kroz život, rada u zajednici i želje da postanu bolji ljudi.