Povratak na vrh

PUT-podrška tugujućoj djeci

Projekt PUT je prvi ciljani program grupne podrške tugujućoj djeci i njihovim obiteljima u Hrvatskoj koji ima za cilj osnažiti djecu i njihove obitelji u procesu tugovanja i nošenju s gubitkom. Kroz grupe podrške djeca i njihovi roditelji ili skrbnici zajedno s ostalim tugujućim obiteljima u sigurnom okruženju pod vodstvom stručnjaka na kreativne načine obrađuju teme koje se javljaju tijekom tugovanja.

Grupno savjetovanje pomaže tugujućoj djeci i obiteljima da razumiju prirodni proces tugovanja i smanje osjećaj tjeskobe povezane s gubitkom, emocionalno se prilagode, bolje spavaju i bolje se osjećaju. Bez potrebne podrške kod djece koja dožive gubitak mogu se javiti poteškoće s pažnjom, učenjem, socijalizacijom, agresivno ponašanje kod kuće, u vrtiću ili školi, a kod djece starije dobi ovisnosti i druga rizična ponašanja.

Jedna od aktivnosti grupa podrške je kreiranje kutije sjećanja u koju djeca stavljaju posebne stvari koje ih podsjećaju na preminulu osobu. Djeca mogu nacrtati ili napisati njima važne poruke te ih staviti u svoju kutiju sjećanja, znajući da kad im preminula osoba nedostaje mogu otvoriti svoju kutiju i prisjetiti se bliske osobe te tako osjetiti i njegovati povezanost s osobom koju su izgubili.

Mlađa djeca trebaju pomoć i podršku sa samim razumijevanjem pojma smrti kao trajnog gubitka. Tugovanje se kod djece i mladih može manifestirati u ljutnji i agresivnom ponašanju, a ponekad se naizgled ponašaju indiferentno spram gubitka. Razumijevanje, podrška i pomoć odraslih osoba je iznimno važna djetetu koje tuguje i može mu pružiti osjećaj zaštićenosti i sigurnosti te objasniti ono što se događa na djetetu razumljiv način.

Projekt PUT - psihosocijalne grupe podrške za djecu i roditelje zasnovan je na najsuvremenijim teoretskim i praktičnim svjetskim modelima i programima (npr. https://www.judishouse.org/), a u programski odbor su uključeni vrhunski domaći stručnjaci. Projekt uključuje edukacije za stručnjake koji rade s djecom u vrtićima i školama, educiranje stručnjaka za vođenje grupa podrške u tugovanju te pripremu materijala za djecu i roditelje korisnike programa.


Povratak na projekte