Povratak na vrh

Petica-igrom do zdravlja

Koliko obroka moramo imati u danu, je li dobro preskakati doručak, koje skupine namirnica moramo jesti češće, a koje samo povremeno te zašto je dobro piti vodu i još puno toga o pravilnoj prehrani i zdravim životnim navikama naučilo je oko 1500 učenika drugih razreda i njihovih roditelja na radionicama koje je Hrvatski liječnički zbor proveo u 24 škole u Zagrebu.

Cilj programa je sniziti stopu pretilosti u djece. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Uočene su i zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece: 26,4 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu, 11,2 posto djece je pretilo, tek 56 posto djece školske dobi svakodnevno doručkuje, 76 posto ne konzumira preporučeni unos povrća, a 66 posto ne unosi dovoljne dnevne količine voća. Trećina djece svakodnevno konzumira slatkiše, a slobodno vrijeme najčešće provode gledajući televiziju, za računalom ili igrajući videoigrice. Svaki dan tjelesno je aktivno samo 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica.

Program Petica – igrom do zdravlja dio je međunarodne organizacije EPODE International Network (EIN), koja obuhvaća više od 40 programa na tri kontinenta. Programi se temelje na udruživanju cijele zajednice u aktivnosti suzbijanja pretilosti u djece različitih dobnih skupina te donose pozitivne promjene djelujući na prehrambene, a time i životne navike kod više od 200 milijuna ljudi. „Petica“ ima odličnu internetsku stranicu na kojoj se može naći pregršt savjeta i materijala o zdravoj prehrani i aktivnom načinu života.

Povratak na projekte