Povratak na vrh

Osjećaji - bez maske

Cilj projekta ''Osjećaji - bez maske'' kojemu je nositelj Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije, koje je dio Caritasa Dubrovačke biskupije je potaknuti emocionalnu pismenost kod djece, ali i osvijestiti roditeljima njihovu nezamjenjivu ulogu u odgoju emocionalno inteligentnog djeteta te ih poučiti kako adekvatno odgovoriti na dječje emocije, a sve to u neizvjesnom i izazovnom periodu pandemije, po kojoj je stigla i inspiracija za naziv projekta.
U provođenje projekta uključeni su učenici 3. razreda osnovne škole i njihovi roditelji te učenici 3. razreda gimnazije uz svoje roditelje. Namjera je organizatora projektom vratiti djeci i roditeljima radost, zadovoljstvo i osmjeh na lice koje su izgubili u ovim teškim vremenima. Projekt uključuje radionice za roditelje i djecu Osnovne škole Ivana Gundulića u samom Dubrovniku, koje su se već počele provoditi,a trebale bi se održavati sve do veljače 2022. godine.

Ciljevi radionica za roditelje, predviđenih u opsegu dva sata susreta po sat vremena, jest poučiti roditelje kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete, tj. shvatiti važnost emocionalne inteligencije, naučiti kako prepoznati, odgovoriti i potvrditi ono što dijete osjeća te naučiti kako biti učinkovit "trener" emocija s djecom.

Ciljevi radionica za djecu, predviđenih u opsegu ukupno 15 susreta jest na svakoj radionici uvesti po jedna riječ za imenovanje osjećaja koju djeca simbolički prikazuju te povezuju je s osobnim iskustvom. Želja je kod djece potaknuti vještine prepoznavanja i upravljanja emocijama kod sebe i drugih, kontrole vlastitih reakcija, empatije i prosocijalnog ponašanja, s ciljem povećanja otpornosti na psihopatološke probleme poput: depresivnosti, delinkvencije, nasilja te zlouporabe droga.Prva tema o kojoj su na radionici djeca malo više razmišljala i kroz igru ga usvojila bio je pojam „izoliranost“. Naučili su da je izoliranost kada se osjećaš odvojen od nekoga ili nečega, ili kad se osjećaš neprihvaćeno te odbačeno.

Radionice za djecu osnovnoškolske te srednjoškolske dobi provode volonterke savjetovališta: Kate Tia Divizić, mag. psych., Katarina Gjenero, mag. psych., Renata Tolja, mag. psych, Ana Vidak, mag. act. soc., Antonia Lonac, mag. act. soc. i Jelena Bupić, mag. psych.