Povratak na vrh

Od sutra ni(e)gdje

Stihovi legendarnog hita "Sve je lako kad si mlad" nerijetko uvjerljivije zvuče u zreloj dobi, kada izazove odrastanja i emocionalne bure koje ih prate promatramo sa sigurne, povijesne distance. Aktualno ih proživljavati najčešće nije nimalo lako, pogotovo onima čije je djetinjstvo bilo značajno drugačije od poželjnog i primjerenog.  Životni start korisnika ovog projekta obilježila su iskustva kakva njihovi vršnjaci iz funkcionalnih obitelji teško mogu i zamisliti. Teške tjelesne i mentalne bolesti roditelja, njihove ovisnosti, kaznena djela ili prerana smrt su ih u konačnici odvojila od bioloških obitelji i dovela u ustanove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zato su o životu zaključili da je težak pa se stalno treba truditi oko svega, a emocionalni teret koji prati njihovo odrastanje opisuju kao kamen na srcu. Nažalost, boravak djece i mladih u zaštićenoj domskoj sredini sam po sebi ne sanira psihološke posljedice traumatskih iskustava, niti ih može poštedjeti odgovornosti za vlastite izbore kada dođe vrijeme odlaska iz nje. Štoviše, nastupajuća samostalnost može potencirati intenzivna emocionalna stanja te nepoželjna ili rizična ponašanja. U svakom pogledu, izlazak iz institucionalne skrbi je za ove mlade osobe velika životna prekretnica, na kojoj im je neophodna kompetentna i individualizirana podrška.
Na osnovi višegodišnjeg psihoterapijskog rada s visokorizičnim populacijama djece i mladih te pružanja savjetodavne i edukativne podrške odraslima koji o njima skrbe, voditeljice Centra DJEČJA POSLA su kreirale upravo takav ciljani program podrške. Zahvaljujući potpori natječaja “Radost života”, omogućeni su ciklusi psihološkog osnaživanja mladih koji ubrzo napuštaju skrb Dječjeg doma Zagreb – Podružnica I.G.Kovačić i Stambena zajednica.
Primjenom učinkovitih samospoznajnih i kreativnih tehnika primjerenih za rad s adolescentima, 11 mladih osoba je dobilo priliku za inventuru osobnih snaga te poticaj za traženje točke oslonca u sebi i dostupnoj podršci okoline. Svojevrsnom integracijom prošlih iskustava te definiranjem ostvarivih ciljeva u budućnosti, povećala se njihova spremnost za suočavanje s predstojećim izazovima samostalnosti. Neovisno o individualnim razlikama u temama obuhvaćenim terapijskim ciklusom, kao i trajanju istog, do mladih je uspjela doprijeti poruka da njihovu sudbinu ne određuju njihova prošla iskustva, već ona koja imaju prilike sami stvoriti u budućnosti.
 

Povratak na projekte