Povratak na vrh

Od osmijeha do riječi

Mia ima 14 godina, nepokretna je i ne govori, ali uspostavlja kontakt očima. Odnedavno koristi komunikator - elektronički uređaj koji „prevodi“ neverbalno ponašanje u verbalnu poruku.

Mia izvrsno reagira na njega, a posebno voli igrati igrice. Prije korištenja komunikatora ni Mijina obitelj nije bila svjesna kolike su njezine mogućnosti. Djevojčica napokon može pokazati kako se osjeća, što joj treba i što želi. Pomagalo je pomoglo njoj, ali i njenoj okolini koja Miju nije razumjela.

Ovakva pomagala djeci s teškoćama u razvoju uvelike olakšavaju komunikaciju i poboljšavaju kvalitetu života. Mia je jedna od štićenica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Cvitić iz Vele Luke, koju smo podržali u prvom valu „Radosti života“ upravo za njihov projekt potpomognute komunikacije „Od osmijeha do riječi“. Zahvaljujući tom projektu Mia je dobila svoj komunikator. Za još četvero djece iz Udruge planira se kupnja  tableta s ugrađenim programom za komunikaciju.

Potpomognuta komunikacija zamjenjuje ili potpomaže uobičajene metode komunikacije. Namijenjena je djeci sa složenim komunikacijskim potrebama koja se ne mogu služiti govornim jezikom i/ili imaju teškoće jezičnoga razumijevanja zbog poremećaja iz spektra autizma, cerebralne paralize, intelektualnih teškoća ili dječje govorne apraksije.
Povratak na projekte