Povratak na vrh

„Korak dobrote“ za djecu u krajevima zagađenima minama

 „Kako vi nalazite mine ako su zakopane ispod zemlje?“, „Zašto neke mine bačene iz aviona ne eksplodiraju?“, samo su neka od brojnih pitanja kojima su znatiželjni prvašići Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Gori kraj Petrinje danas zasuli edukatora Hrvatskog centra za razminiranje.  Edukacija o opasnosti od mina za stotinjak učenika škole u Gori dio je kampanje „Korak dobrote“ Zaklade „Hrvatska bez mina“ koja je podržana u prvom krugu „Radosti života. Djecu su razveselile i posebno za dizajnirane „startasice“ Borova, koji se također uključio u kampanju. Kampanja će sutra zavladati i Osnovnom školom  Ive Kozarčanina u Hrvatskoj Dubici, čiji će učenici također nositi posebne startasice koje će ih podsjećati na oprez u igri i opasnost od mina.

Dobar dio zajednica u našoj zemlji živi okružen minama i kazetnim streljivom kao i svim posljedicama koje ova strašna oružja ostavljaju godinama nakon rata. Od 1991. godine do danas u minski sumnjivim područjima stradalo je oko 2000 osoba, od toga 511 smrtno. Broj stradalih se utrostručuje kada se uključe članovi obitelji i pogođene zajednice koji su također žrtve MES-a i NUS-a (minsko-eksplozivna sredstava; neeksplodirana ubojna sredstava). Još uvijek postoji 468,80 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koje obuhvaća 9 županija, 68 gradova i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. U takvim područjima djeca gube djetinjstvo i mladost, a stanovništvo svakodnevno proživljava ratnu traumu. Djeca ne mogu u svome susjedstvu biti samo djeca, slobodna i neometana u maštanju i igri, već nad njima u svakom trenu strepe roditelji pazeći da ne uđu u minsko polje.

Stoga je projekt „Korak dobrote“ usmjeren na djecu koja rastu u nepovoljnom okruženju, koje ne samo da je nesigurno već je i pogođeno teškim socio-ekonomskim prilikama. Borovo i Zaklada kreirali su posebno izdanje popularnih startasica namijenjenih djeci u ugroženim županijama kako bi im se omogućilo da u novu školsku godinu zakorače bezbrižnijim korakom. U prvoj etapi, Zaklada se usmjerila na dvije osnovne škole koje se nalaze u županiji zagađenoj minama. Riječ je o Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kod Petrinje te Osnovnoj školi „Ivo Kozarčanin“ iz Hrvatske Dubice, iz Sisačko-moslavačke županije.  Projekt je podržan u prvom krugu „Radosti života“.

 
Povratak na projekte