Povratak na vrh

Ja sam budućnost

Suvremen način života i moderne tehnologije uza sve svoje praktične prednosti udaljile su čovjeka od prirode. Najviše se to odražava na djeci, koja premalo borave na otvorenom, nedovoljno se kreću i velik dio slobodnog vremena provode pred ekranima. Umjesto“ uživo“ sve se više druže u virtualnoj stvarnosti.

Posljedice sjedilačkog načina života već su odavno poznate – motoričke sposobnosti djece slabe, povećava se pretilost i problemi sa zdravljem. Program simboličnog naziva Ja sam budućnost koji je pokrenula grupa entuzijasta – planinskih vodiča, kineziologa i zaljubljenika u prirodu, okupljenih u udruzi Na putu prema gore to je odlučila promijeniti.

Njihov program radionica u prirodi namijenjenih školskoj djeci pilotiran je 2018. godine, kad je u njemu sudjelovalo 70-ak djece, dok se 2019. godine zbog kvalitete radionica u program uključilo pet osnovnih škola i više od 300 polaznika. Program je osmišljen kako bi djecu i roditelje potaknuo na druženje i boravak u prirodi, uz korištenje modernih tehnologija.

Sastoji se od  radionice orijentacije, na kojoj djeca uče osnove snalaženja na kartama, korištenje kompasa i kartografije na mobitelu, igraju igre snalaženja u prostoru te čiste okoliš od otpadaka kako bi povećali svijest o očuvanju prirode, planinarenja te penjanja po umjetnoj stijeni. Zabavno, pustolovno i korisno, riječi su kojima roditelji polaznika u provedenoj anketi evaluacije projekta najčešće opisuju iskustvo njihove djece s radionica. Mnoge od njih program je potaknuo da svoje slobodno vrijeme s obitelji češće iskoriste za boravak u prirodi, što je bio i cilj organizatora. Djeci je kroz program usađena i svijest o važnosti očuvanja prirode, što će zasigurno utjecati na odgovorne odluke koje će donositi kao odrasli.

 
  Povratak na projekte