Povratak na vrh

Doprinos u izgradnji čovječnijeg društva

Svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti, ima svoje mjesto i može dati svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva, misao je kojom se vode u udruzi Korablja Arka koja brine da osobe s intelektualnim teškoćama budu prihvaćene u svojoj zajednici i što je više moguće osposobljene za samostalan život. Zbog toga smo podržali njihov projekt koji kroz različite programe i aktivnosti osnažuje osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji.

Udruga provodi radne aktivnosti, vikend programe, programe podrške osobama s višestrukim teškoćama koje žive u obitelji, organizira susreti za roditelje i druge članove obitelji. Korablja je članica L’Arche International, mreže zajednica Arka koje već 50 godina djeluju u više od 40 zemalja u svijetu. U aktivnostima programa uz pomoć volontera štićenici Arke odlaze u kupovinu, uče brinuti o domaćinstvu, obavljanju higijenskih navika, igraju društvene igre, posjećuju kulturno – zabavna događanja, a u radnim programima sudjeluju u kreativnim radionicama.

Udruga organizira obiteljska savjetovanja kako bi pružila podršku obiteljima. Projekt je doprinio razvoju izvaninstitucionalnih oblika podrške u zajednici za osobe sa intelektualnim teškoćama kojima je prijetila društvena izolacija i institucionalizacija. Povećana je kvaliteta života osoba s invaliditetom, što je u skladu s prioritetima Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, zajedničkog memoranduma o socijalnoj uključenosti i nacionalnog plana deinstitucionalizacije.

 
Povratak na projekte